Soul-mate Nutrition Dog - Extra informatie

Gescheurde kruisband

Kruisband problemen komen zeer vaak voor, vooral bij grote honden.
Vaak volgt er ook nog een complicatie van een (in)gescheurde voorste kruisband; een gescheurde meniscus.
In veel gevallen volgt na de eerste knie ook nog de andere knie.
Er bestaan diverse operatie’s welke de voorste kruisband kunnen vervangen of de stand van de knie aanpassen waardoor er geen voorste kruisband meer nodig is.
Een operatie zal zeker een enorme verbetering geven, in de meeste gevallen kan de hond niet zonder, maar de knie zal nooit meer 100% gezond zijn.
Er ontstaat artrose, mede door de beschadigde meniscus, in het gewricht. De meniscus werkt normaal gesproken als ‘kussentje’ binnen het gewricht maar als deze beschadigd/verwijderd is zal er veel schade ontstaan doordat het dijbeen en kuitbeen direct op elkaar steunen.
Daarom is het belangrijk uw hond tijdens en na het traject van operatie, of bij conservatieve behandeling, te ondersteunen met een hoogwaardig supplement wat zorgt voor een goede gezondheid van het gewricht.

Elleboogdysplasie (ED)

Elleboogdysplasie is een verzamelnaam voor verschillende afwijkingen aan de elleboog.
Zo kan het zijn dat er een los stukje bot (fragmenten) in het gewricht is ontstaan (zoals bij OCD, LPC en LPA) of zoals bij Incongruentie dat het spaakbeen en de ellepijp te kort of te lang is en daardoor de elleboog niet juist ‘in elkaar past’ .
Oorzaak van ED is grotendeels erfelijk belast, maar ook onjuiste beweging en overbelasting op jonge leeftijd spelen hierin een rol.
Het is belangrijk zo spoedig mogelijk het losse stukje bot te laten verwijderen door middel van bijvoorbeeld een artro scopie.
Vaak is het noodzakelijk bij Incongruentie de elleboog operatief weer ‘passend’ te laten maken.
Echter ontstaat er bij elke vorm van Elleboogdysplasie artrose in het gewricht, dan wel in mindere of meerdere mate, dit wordt bepaald door de mate van beschadiging van het gewricht.
Daarnaast blijkt in de meeste gevallen dat beide ellebogen niet goed zijn, al geeft de hond dit niet direct aan.
Doordat de gewrichtsvlakken ongelijk belast worden slijt het kraakbeen in de gewrichten, wat vervolgens artrose en pijn tot gevolg heeft.
Met gepaste beweging, een juist gewicht en hoogwaardig voedingssupplement is het mogelijk de hond stabiel en nagenoeg pijnvrij te houden omdat deze factoren ervoor zorgen dat het gewricht zo gezond mogelijk blijft.

Heupdysplasie (HD)

Heupdysplasie is een aandoening aan de heupen. Zowel de heupkom en/of de heupkop kunnen afwijkend zijn.
Mede hierdoor is er sprake van een slechte aansluiting tussen beide wat artrose veroorzaakt, en dus pijn…
Bij Heupdysplasie speelt erfelijkheid een belangrijke rol, maar ook de mate van beweging en voeding op jonge leeftijd zijn daarin bepalend.
Vaak wordt de behandeling conservatief ingezet, d.w.z. de hond moet een paar weken rust (minimale, aangelijnde beweging) en krijgt de hond ontstekingsremmers.
Wanneer de afwijking te groot is zijn er diverse operatieve ingrepen mogelijk zoals bijvoorbeeld op jonge leeftijd het toepassen van een bekkenkanteling, of op volwassen leeftijd het verwijderen van de heupkop d.m.v. een heupkopresectie, of door het plaatsten van een kunstheup.
Merendeel van alle heupdysplasie kan echter redelijk ondersteund worden door de hond op een juist gewicht te houden, gelijke beweging te geven en een supplement te geven wat er voor zorgt dat het kraakbeen gezond blijft en een gewrichtsontsteking voorkomt of hersteld.
Mede door een juist supplement en juiste beweging is het mogelijk de hond te laten werken aan spieropbouw. Deze bespiering rondom de heupen zorgt dat er betere aansluiting komt tussen heupkom en heupkop, waardoor er minder snel artrose zal ontstaan.

Patella Luxatie

Bij patella luxatie schiet de patella (knieschijf) uit de ‘sleuf’ in het bovenbeen. De sleuf zorgt er normaal gesproken voor dat de patella op de juiste plaats blijft zitten en hij kan bijdragen aan het mechanisme om de knie te laten buigen.
Als de patella naar binnen of naar buiten weg schiet kan de knie niet goed meer buigen en zal de hond de poot mede door de pijn de poot (zo goed als) niet gebruiken.
Patella luxatie ontstaat meestal door erfelijke belasting maar kan bijvoorbeeld ook door trauma ontstaan.
Vooral kleine rassen hebben regelmatig patella luxatie, helaas wordt het bekende ‘huppeltje’ niet direct in verband gebracht met deze afwijking.
Naar gelang de ernst van deze afwijking kan er worden besloten te opereren, zoals bijvoorbeeld het uitdiepen van de sleuf of het vastzetten met een ‘teugeltje’ of pinnetje van de patella zodat deze niet weer luxeert.
Als het dier wat ouder is en in lichtere maten last heeft van deze aandoening wordt er doorgaans niet geopereerd.
Wel is het verstandig de hond te ondersteunen met een supplement om het kniegewricht gezond te houden en eventuele ontsteking in het gewricht door artrose te herstellen/ondersteunen.

Huidproblemen / Luchtweg allergie

Honden kunnen allergisch reageren op stoffen die ze inademen, zoals bijvoorbeeld: pollen, graszaden, planten, huisstofmijt, huidschilfers etc.
Bij honden uit dit zich echter heel anders dan bij mensen; Geen natte ogen of loopneus.
Bij de hond uit zich dit vaak door huidproblemen. Jeuk, haaruitval, kale plekken in liezen en oksels en een rode huid en vaak ook oorproblemen. Al deze klachten zijn samen te vatten onder de naam Atopie.
Atopie komt bij diverse rassen voor maar bij sommige rassen is het een afwijking die zeer geregeld voor komt.
De symptomen van luchtweg allergie lijken erg op die van bijvoorbeeld een voedingsallergie.
De dierenarts kan een bloedtest van de hond opsturen naar een laboratorium om te bekijken of het hier om een bepaalde luchtweg allergie gaat.
Als dat zo is kan er een hyposensibilisatie therapie gestart worden waarbij de hond eens per 2 maanden kleine hoeveelheden allergenen krijgt ingespoten waar hij positief op reageert.
Daarnaast worden er jeukstillende en ontstekingsremmende medicijnen voorgeschreven om de klachten tegen te gaan.
Zwavel (MSM) heeft een zeer positieve invloed op het herstel van de huid en het minimaliseren van de allergie die deze Atopie veroorzaakt.

Diarree

De meest voorkomende oorzaak van diarree is een plotselinge voerverandering of een slechte kwaliteit van het voer. Denk daarbij ook aan allerhande zaken wat de hond op eet wat hij bijvoorbeeld buiten vind.
Ook een wormbesmetting veroorzaakt diarree, of juist na het geven van een wormkuur kan de hond een of meerdere dagen aan de diarree zijn. Dit omdat door de wormkuur niet alleen de wormen maar ook de darmflora afbreekt.
In enkele gevallen wordt diarree veroorzaakt door een virus of bijvoorbeeld omdat zich iets in de maag of darmen bevind wat daar niet hoor (denk daarbij aan hout/steentjes/bladeren).
De ene hond is gevoeliger op zijn darmen dan de ander.
Er bestaat speciaal voer voor honden met gevoelige maag en darmen, maar dan nog houden sommige honden last van problemen met de maag of darmen.
In dit soort gevallen is het aan te bevelen de darmflora van de hond te herstellen en het darmslijmvlies te verbeteren.
Dit zorgt ervoor dat de hond de juiste mineralen uit zijn voeding weer op kan nemen, de ph-waarde in de darm geoptimaliseerd wordt en de darmwerking dus sterk zal verbeteren.

Postoperatief

Na een operatie (postoperatief) gebeurt er heel wat in het lichaam van de hond.
Ten eerste wordt de hond 12 uur nuchter gehouden alvorens hij onder narcose wordt gebracht. Alleen dit geeft al een verstoring in het normaal functioneren.
Na de operatie moet het ontstane trauma hersteld worden wat extra inzet van het lichaam vergt. Afhankelijk van het weefsel zal dit enkele dagen, weken tot maanden duren.
De huid en zacht weefsel zullen bijvoorbeeld sneller helen dan een gecompliceerde botbreuk of gewrichtoperatie.
Met name na een orthopedische operatie zal de hond na de operatie zeer beperkte beweging mogen hebben. Enkele keren per dag aangelijnd een kort stukje lopen en verder totale (bench) rust.
Dit kan enkele weken duren, waarna de hoeveelheid beweging rustig aan kan worden opgebouwd.
Niet alleen het weefsel waaraan de hond geopereerd is moet herstellen, het hele lichaam van de hond (o.a. spieren, pezen, doorbloeding, longen, stofwisseling) heeft te maken met een enorme verandering de eerste weken.
Het is zeker aan te bevelen om de hond gedurende deze periode te helpen met een hoogwaardig supplement zodat de hond tijdens de revalidatie goed kan herstellen en fit blijft.
Hierdoor zal de hond na de revalidatie beter en makkelijk terug kunnen komen tot het bewegingniveau wat hij voor de operatie had.

Extra informatie over de produkten van Soul-Mate Nutrition:
  • Alle produkten zijn gegarandeerd doping vrij
  • Alle produkten zijn geproduceerd volgens de HACCP richtlijnen
  • Alle produkten worden samengesteld uit hoogwaardige ingrediënten van levensmiddelen kwaliteit
Heeft u vragen over onze supplementen, over uw hond of wilt u een voeradvies neem dan contact op via: info@soulmate-nutrition.nl